Het 2010 jaaroverzicht

2010 was een boeiend jaar voor de Gorilla's. We hebben heel wat bijgeleerd, veel toffe projecten gemaakt en interessante mensen leren kennen. Bij deze een overzicht van de zaken die mij het meest bijblijven.

Exodus, movement of the Gorilla's

Na 3 jaar te hebben doorgebracht in onze gezellige archiefruimte bij Retec in Wetteren, wordt begin 2010 de grote verhuis aangevat richting Gent. We krijgen een plaatsje in de gloednieuwe webloft van de vrienden van Openminds. Yezzur!

Future Of Webdesign 2010

In mei 2010 verlies ik mijn london virginity (erg, I know). Ik zak af naar Londen om 2 dagen te luisteren naar de knapste koppen in web-land. Ik zie er heel wat interessante presentaties en verveel me geen minuut.

Los van het feit dat je de kans krijgt om een frisse neus op te halen in het buitenland, zijn goede webconferenties vooral interessant omdat je er zo'n inspiratie-boost van krijgt. Handig! Want terug thuis liggen er heel wat uitdagende projecten op me te wachten.

Compass (& SASS)

Het is bij het zien van deze presentatie van concullega Johan dat ik het licht zie. SASS (en Compass) is the way to go. Ik bekijk de obligate screencasts, start een project, experimenteer wat met Compass, en het klikt direct.

SASS is een uitbreiding op CSS. Het laat je toe om meer dynamiek in je stylesheets te brengen. Je kan je stylesheets op een betere manier organiseren en je kan variabelen en "mixins" gebruiken. Denk CSS op steroïden. Zeer handig.

Compass is een "meta-framework" en het laat mij — onder andere — toe om de kracht van SASS te koppelen aan het gemak van het Blueprint grid systeem. Handig, want ik gebruik Blueprint al een hele tijd in mijn gewone CSS workflow.

Serve (& HAML)

Kort na mijn switch naar Compass ontdek ik het handige Serve mini-framework. Ontwikeld door John W. Long (de bezieler van Radiant CMS). Serve laat me toe om een website te bouwen zoals je dat in een CMS-systeem zou doen (gebruik van templates, herbruikbare stukjes code, variabelen, …). Alleen, bij Serve komt er geen koppeling naar een database kijken. De kracht van een CMS-systeem dus, met het gemak van een statische-HTML-aanpak.

Ik werk eerst met .erb mark-up maar al vlug schakel ik over naar HAML. Een alternatieve — beknoptere — manier om HTML mark-up te schrijven, die me toelaat om ruby logica te gebruiken. Een iets grotere leercurve, maar o zo handig. Bonus: Compass zit standaard gebundeld in Serve.

Redg. Onze eerste werknemer

Een eerste werknemer aannemen is een schrikwekkend vooruitzicht. We hebben dus lang getwijfeld om de stap te zetten. Nergens voor nodig. In augustus 2010 is Redg in dienst getreden bij Gorilla en we hebben het ons nog geen seconde beklaagd. Redg brengt ervaring, stabiliteit & hernieuwde inspiratie!

Build Conf 2010

Mijn 2de webconferentie in 2010. En wat voor één! Build gaat door in Belfast, Noord-Ierland, en is inhoudelijk goed te vergelijken met Future of webdesign. Alleen, Build is kleiner en gezelliger, en er hangt een sfeer van inspiratie en creativiteit die een grote indruk achterlaat op mezelf & Redg. Check zeker de presentatie van Tim Brown. Onze tickets voor volgend jaar zijn alvast geboekt (early bird baby!).

Op naar 2011

Wel, dat was het zo ongeveer. 2010 was een super jaar voor de Gorilla's. Soms moeilijk, soms lastig, maar achteruitblikkend zeer de moeite.

Onze voornemens voor 2011? Hard werken aan knappe websites. Met veel passie, vakmanschap & inspiratie. En die van jou?

Reacties

Reageer als eerste!

Geef je mening… don't be shy

  • http://

Feed the primates

Wij hebben grote honger naar nieuwe projecten. Ook voor uw project leggen wij de lat heel hoog. Samenwerken? Stuur een berichtje. Of bel 09 395 02 51.

Een idee voor een nieuw project? We zijn benieuwd