Future Of Web Design 2010 (Londen), dag 1

Ik wilde er al een tijdje naartoe, en dit jaar is het eindelijk gelukt: ik ging naar Londen voor Future Of Web Design 2010. FOWD duurt 3 dagen: 1 dag workshops, en 2 dagen conferentie. In dit artikel lees je het verslag van mijn eerste dag conferentie.

FOWD gaat over webdesign, met de nadruk op design, dus Benny bleef thuis en ik ging alleen op stap. Het was mijn eerste verblijf in London dus dat was al een ervaring op zich. De tubes, de drukte, de pubs, gezelligheid… wicked!

Los van de interessante talks is een web-conferentie een uitgelezen kans om nieuwe mensen te leren kennen. Ik maakte kennis met de mensen van Digiti (die ik dan ook in levende lijve kon feliciteren met hun geslaagde vacature-pagina), spijtig genoeg hebben we elkaar gemist voor drinks in de pub maar dat komt er nog wel van. De pints werden dan maar broederlijk gedronken met de vrienden van Bürocratik in de gezellige Brick Lane buurt.

Dag 1, het verslag

Coffee, registration & introduction gemist. Net op tijd voor de eerste sessie.

1 - Play. Destroy. Create. (Brendan Dawes)

Ik had het boek van Dawes al gelezen en zijn presentatie sluit er een stuk bij aan. Haal inspiratie & impulsen uit het dagelijkse, "analoge" leven en vertaal ze naar een digitale ervaring. Hier geen hands-on technische tips maar wel ideeën en inspiratie.

2 - Advanced HTML5 Class (Peter Lubbers)

Sessie 2 was een technische en gedetailleerde how-to tot de meer technische onderdelen van HTML5. Lubbers legde uit hoe je zaken als Geolocation, Webworkers & Canvas kan aansturen met Javascript. Interessant, maar net iets te ver verwijderd van mijn leefwereld. Dit is het deel van HTML5 die interessanter is voor Benny.

3 - jQuery for Designers: All You Need to Code (Remy Sharp)

Opnieuw een technische sessie, maar wel eentje over een onderwerp waar ik meer voeling mee heb: de gebruikerservaring verbeteren met doordacht gebruik van jQuery effecten. Sharp gaf een aantal jQuery best practices en tips & tricks mee. Handig.

4 - Accessibility in Web Design (Robin Christopherson)

Christopherson is blind en praat over de toegankelijkheid van web-sites en -applicaties. Ik zag hem eerder al aan het werk tijdens FOWA (2009, Dublin). Respect voor Carsonified om deze man te blijven programmeren op hun conferenties. Het is onze plicht als webdesigners om toegankelijke ervaringen te bouwen, en Christopherson herinnert mij eraan waarom toegankelijkheid belangrijk is.

5 - Learning to Love Humans: Emotional Interface Design (Aarron Walter)

Walter bespreekt hoe ze bij Mailchimp de user-interface nét dat beetje extra geven. Hij haalt voorbeelden aan van zaken die een meerwaarde bieden aan de gebruikers-ervaring, en een emotionele reactie losmaken bij de gebruiker.

In deze blogpost lees je alle zaken die Walter bespreekt tijdens zijn sessie. Inspirerend!

6 - UX Masterclass with Web Standardistas (Web Standardistas)

Voor mij zonder twijfel de beste sessie. Grappig (tot hilarisch), gevat en boenk! erop. De Web Standardistas (mét huge porno-snor) spreken over hoe we als webdesigners altijd een stapje verder moeten gaan dan de rest. We moeten (en ik citeer) "een ervaring bieden die 10x beter is dan die van de concurrentie".

Ook hier keert het idee van Emotional Design terug. In een notendop: we weten allemaal dat een goede website goed opgebouwd, toegankelijk, bruikbaar en "mooi" moet zijn. Maar dat is niet genoeg. Niet meer. Het internet wordt volwassener als medium en wie het verschil wil maken moet de gebruiker verrassen (of "delighten")… Emotional Design is de extra laag (en ik citeer opnieuw) "Space dust" die je bovenop de gebruikers-ervaring sprenkelt.

Een goed voorbeeld is deze 404 pagina (te bekijken in Safari) van de FOWD 2010 website. Bekijk je de pagina met Firefox of Internet explorer dan zie je een statische wereldbol als achtergrond… bruikbaar, mooi vormgegeven, maar niks meer. Bekijk je de pagina echter in Safari dan zie je een draaiende wereldbol: leuk!

7 - Web Design Redefined, with Web Fonts (Allan Haley)

De laatste tijd doken er verschillende diensten op die ons toelaten om lettertypes (fonts) te gebruiken op websites. Vroeger konden we alleen de normale "web-safe" fonts gebruiken omdat alleen die fonts geïnstalleerd waren op de PCs van onze gebruikers. Diensten als Typekit, of Fontshop webfonts laten ons, elk op hun eigen manier, sinds kort toe om andere fonts te gebruiken.

Nu heeft Fonts.com dus ook het licht gezien en een (slecht geïnformeerde) "Ab-Coach salesman" op pad gestuurd om de schaapjes in de webdesign-community te overtuigen van de "total awesomeness!" van Fonts.com webfonts… niet dus.

Tof dat fonts.com meedoet aan het hele web-typography gebeuren, maar de presentatie was weinig overtuigend.

8 - Smart Tips for Wireframing (Brad Haynes)

Sterke presentatie over de manier waarop Haynes wireframes bouwt. Afgedaan door mijn mede-conferentie-gangers als "oppervlakkig" en "te weinig technisch", maar dik ok bevonden door mezelf.

Haynes brengt één simpele boodschap. Er bestaat geen ideaal wireframe-proces of wireframe-tool. Elk project is anders, dus elke wireframe is anders. Soms volstaat het om je ideeën op papier uit te werken, soms werk je beter een gedetailleerde photoshop-wireframe uit met aandacht voor typografie en layout, nog een andere keer werk je gewoon beter je wireframe uit in HTML&CSS.

De bedoeling is dat jouw ideeën overgebracht worden naar de klant. That's it. Ander project, andere wireframe-methode.

Haynes laat zijn punt illustreren door Bruce Lee, die stelt dat “ The best style is no style at all”. Voila.

Drink!

Na de eerste dag conferencing was het richting pub voor pints met mijn nieuwe vrienden. Niet te lang blijven plakken is de boodschap, want dag 2 beloofde minstens even goed te zijn als dag 1.

Reacties

1

ewel.. waar blijft deel 2?!

Geef je mening… don't be shy

  • http://

Feed the primates

Wij hebben grote honger naar nieuwe projecten. Ook voor uw project leggen wij de lat heel hoog. Samenwerken? Stuur een berichtje. Of bel 09 395 02 51.

Een idee voor een nieuw project? We zijn benieuwd