The elements of typographic style

elements-of-typographic-style4

Zoals de meeste van mijn collega webdesigners heb ik geen opleiding in typografie of vormgeving gevolgd. Op zich geen zo’n probleem, want door veel te lezen, hard werken en met vallen en opstaan slagen we er in om steeds betere, aantrekkelijkere ontwerpen te maken. We pikken hier en daar tips op en leren uit werk van collega’s.

Waar we nog altijd in tekort schieten bij het opmaken van onze webpagina’s (in tegenstelling tot onze voor print ontwerpende vrienden misschien), is het toepassen van goede typografie.

Toch zijn het precies wij (webdesigners) die meer aandacht moeten besteden aan correcte typografie. Lezen van een scherm vraagt veel inspanning van het menselijk oog en het is onze job om die taak zo aangenaam mogeijk te maken.

We hebben hulpstukken ter beschikking om die job tot een goed einde te brengen: typografische regels die door de eeuwen heen getest, aangepast en verfijnd werden met als enige doel tekst goed verteerbaar te maken voor het menselijk oog.

Wat die regels zijn, en wanneer ze te gebruiken hoop ik in de komende weken te leren.

“All desktop typographers should study this book. It is not just one more publication on typography, like so many others on the market. It is instead, a must for everybody in the graphic arts, and especially for our new friends entering the field. Robert Bringhurst’s book is particularly welcome in an age where typographic design is sometimes misconstrued as a form of private self-expression for designers”

- Herman Zapf

Herman Zapf (die ken je want je hebt enkele van zijn fonts op je computer staan) beschreef The Elements of Typographic Style als “the Typographers’ Bible”, en laat dat nu juist zijn wat ik nu nodig heb: een handboek die me de juiste manier van werken bijbrengt, wat kan, mag, en moet in de “weird and wonderfull” wereld van typografie.

Niet te missen leesvoer.

Reacties

Reageer als eerste!

Geef je mening… don't be shy

  • http://

Feed the primates

Wij hebben grote honger naar nieuwe projecten. Ook voor uw project leggen wij de lat heel hoog. Samenwerken? Stuur een berichtje. Of bel 09 395 02 51.

Een idee voor een nieuw project? We zijn benieuwd