Gorilla verklaart zijn grote liefde voor web standaarden

Web standaarden, wat kan mij dat schelen?

De web standaarden zijn een aantal regels vastgelegd door het W3C . Deze organisatie is mede opgericht door Tim Berners Lee, de originele bedenker van het HTTP protocol en HTML , waar het Web oorspronkelijk en nog steeds grotendeels op gebaseerd is. Deze regels zijn ontworpen om documenten in de toekomst bruikbaar te houden én toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen.

1) Toegankelijkheid voor zoekmachines

Een correcte pagina bevat meer inhoud dan HTML tags. Dit is in het voordeel van zoekmachines, die toch niets hebben aan de opmaak van het document. Zo moeten zij enkel lezen wat belangrijk is; de inhoud. Dit zorgt ervoor dat bij 2 qua inhoud gelijke websites, de w3c-valide site altijd beter zal scoren.

2) Toegankelijkheid voor verschillende browsers

Uw website ziet er op alle platformen vrijwel hetzelfde uit. Niet-valide sites zullen gauw schoonheidsfouten vertonen wanneer zij bezoek krijgen van mensen die niet de typische Windows en Internet Explorer combo gebruiken. Niet alleen ondersteunt uw site alle browsers en platforms, ook visueel gehandicapten die een aangepaste browser gebruiken, kunnen in uw site navigeren. Mits een kleine ingreep aan de CSS , is een valide site ook perfect lees- en navigeerbaar voor toestellen als GSM ’s, PDA ’s, of printers.

Werken volgens de webstandaarden brengt niets dan voordelen met zich mee, voor alle partijen.

3) Minder bandbreedte verbruik en een snellere site

de scheiding van structuur en presentatie zorgt dat de inhoud het grootste deel van de bestandsgrootte uitmaakt. Dat en het feit dat de opmaak maar 1x ingeladen wordt, bespaart de server een heleboel werk. Ook is het zo dat modernere browsers sneller de pagina’s kunnen samenstellen en weergeven omdat zij zich niet moeten bezig houden met het “ontcijferen” van de broncode.

4) Gemakkelijker te ontwikkelen en onderhouden

Werken met standaarden betekent overzicht, ook voor de ontwikkelaars. Wij weten meteen waar we heen moeten voor een aanpassing. Ook programmeurs die voor het eerst aan een website werken, vinden snel hun weg in de broncode.

5) Klaar voor de toekomst

Als uw website nu voldoet aan de web standaarden, zal hij dat blijven doen. Uw website is dus “future proof”.

Werken volgens de webstandaarden brengt dus niets dan voordelen met zich mee, voor alle partijen. Vandaar dat wij al jaren streven naar correcte websites. We vinden het wel wat jammer dagelijks te moeten constateren dat wij nog steeds zwaar in de minderheid zijn…

Lees ook:

Reacties

Reageer als eerste!

Geef je mening… don't be shy

  • http://

Feed the primates

Wij hebben grote honger naar nieuwe projecten. Ook voor uw project leggen wij de lat heel hoog. Samenwerken? Stuur een berichtje. Of bel 09 395 02 51.

Een idee voor een nieuw project? We zijn benieuwd