Gelezen: Transcending CSS

“Transcending CSS”, het eerste boek van Andy Clarcke, is uitgegeven in een speciaal (bijna vierkant) formaat dat sterkt lijkt op dat van The zen of CSS design . De opmaak zit goed van de eerste tot de laatste pagina: veel beelden, zeer visueel, veel ruimte (een volledige pagina per quote) en inspirerende collages van knipsels uit tijdschriften. Het hele boek ademt design.

Dave Shea. Bekend van CSS Zen Garden beschrijft het boek als volgt:

“Transcendent CSS is not so much a how-to as it is a manifesto: transcend the web of today. Turn your head around and start looking to the future. Mr. Clarke is here to show you how.”

De inhoud.

Dit boek is niet gericht naar CSS beginners (in die zin dat het geen “CSS handboek” is), maar de principes die worden uitgelegd zijn voor zowel de beginnende als proffesionele webdesigner bruikbaar.

Het boek is opgedeeld in 4 delen:

1) Discovery

Clarcke pleit voor het gebruik van simpele, betekenisvolle mark-up, en moderne css om die mark-up vorm te geven.

Nu is het zo dat webdesigners extra div’s, classes en id’s – samen met ‘ouderwetse’ CSS – moeten gebruiken om de tekortkomingen van incompetente browsers (lees: IE6) te omzeilen. De krachtigste CSS functies blijven onbenut en mark-up blijft vol zitten met betekenisloze code.

Clarcke vind dat de tijd rijp is om op een moderne manier websites te maken. De gaten in IE6 worden gestopt met javascript en de tekortkomingen van absolute positioning worden opgevangen door Shaun Inman’s clearance javascript.

Transcending CSS staat hier dus voor: CSS schrijven die oude browsers (en hun tekortkomingen) overstijgt, met de de blik op de toekomst.

De principes (en voordelen) van betekenisvolle mark-up worden hier glashelder uitgelegd.

2) Process

“Op zoek naar de perfecte workflow”... Ook hier pleit Clarcke voor een moderne aanpak. Waarom tijd verliezen met het opmaken van platte, grafische wireframe’s (die toch worden gewist na de voorbereidende fase) als je direct een interactieve XHTML wireframe – met betekenisvolle mark-up – kan aanmaken?

Na goedkeuring van die XHTML wireframe kunnen programmeur en ontwerper direct aan de slag: onafhankelijk van elkaar, maar met dezelfde mark-up.

3) Inspiration

Inspiratie haal je niet alleen uit het bekijken van CSS Galerijen (CSS Remix, CSS Beauty, ...) maar ook uit het alledaagse leven. Clarcke raadt de lezer aan om een “Design scrapbook” bij te houden (gevuld met knipsels uit magazine’s, tijdschrijften, kranten), iphoto scrapbooks bij te houden en moodboards aan te maken.

Ook het gebruik van grid systemen komt uitgebreid aan bod in dit hoodstuk. Kranten vormen de grootste inspiratiebron voor het opmaken van Grids (onze eigen De Morgen – best vormgegeven landelijke krant van Europa – krijgt een eervolle vermelding).

4) Transcendance

In het laatste hoofdstuk zien we hoe we ingewikkelde ontwerpen kunnen uitwerken aan de hand van simpele mark-up en moderne CSS. De nieuwigheden in CSS3 komen ook uitgebreid aan bod (yummie!).

Besluit

Kopen dat boek! Houd er wel rekening mee dat de “vooruitstrevende” technieken die in dit boek aan bod komen (nog) niet altijd geschikt zijn voor een commerciëel project.

Meer lezen

Reacties

Reageer als eerste!

Geef je mening… don't be shy

  • http://

Feed the primates

Wij hebben grote honger naar nieuwe projecten. Ook voor uw project leggen wij de lat heel hoog. Samenwerken? Stuur een berichtje. Of bel 09 395 02 51.

Een idee voor een nieuw project? We zijn benieuwd