Exit photoshop, enter fireworks

Sinds jaar en dag gebruik ik Photoshop om websites te ontwerpen, maar is Photoshop wel het beste alternatief?

Gebreken van Photoshop

Photoshop is – zoals de naam doet vermoeden – gemaakt om foto’s mee te bewerken. Het programma wordt door een groot deel van de webdesign wereld gebruikt om websites te ontwerpen maar is voor deze taak nooit echt gebouwd.

Enkele voorbeelden:

  • Guides gebruiken is zeer onhandig.
  • Werken met tekst is omslachtig
  • Objecten (kleurvlakken, achtergronden, ...) zijn niet flexibel omdat ze bestaan uit pixels (en niet uit vectoren, zoals bv. in Illustrator).

Alternatief 1: Illustrator

Met illustrator kan het – sinds de CS2 versie – ook!

Tot en met Illustrator CS1 werd een stroke op het midden van een pad aangebracht (wat pixel precisie onmogelijk maakt), in CS2 kan een stroke binnen of buiten een object worden geplaatst. Ook het onderlijnen van tekst is eindelijk mogelijk in CS2.

De voordelen tegenover Photoshop:

  • Illustrator gaat al beter om met tekst (eyedropper tool gebruiken om opmaak over te dragen)
  • guides zijn een stuk flexibeler (een guide is een gewoon object, een wereld van verschil!).
  • Illustrator werkt volledig vectorieel, alle objecten zijn flexibel en hun opmaak kan gemakkelijk worden overgedragen (via eyedropper tool, gebruik van “swatches” en het gebruik van “symbols”).

De nadelen

  • Elk bitmap object – lees, beelden – moet “geplaatst” worden binnen Illustrator. Een simpele boord en schaduw plaatsen rond een geplaatst beeld is omslachtig.
  • Een geplaatst beeld kan niet worden opgeslaan als “pattern”, onhandig want ik gebruik graag patterns als achtergrond (in photoshop is dit geen enkel probleem).
  • Slicen en Opslaan voor web is onmogelijk in Illustrator, dit betekent dat elk ontwerp moet worden verwerkt via Photoshop.

Alternatief 2: Fireworks

In tegenstelling tot Photoshop werd Fireworks wél gebouwd als webdesign tool (mét vector objecten, en mét flexibele guides).

Binnenkort kopen we de Creative Suite 3: web premium aan, dit pakket bevat (onder andere) Photoshop, Illustrator en Fireworks.

De workflow die Adobe zelf naar voren schuift: gebruik Photoshop en Illustrator voor de aanmaak van “key assets” en gebruik Fireworks om alles samen te voegen.

Hoog tijd voor een cursus fireworks!.

Meer lezen:

Reacties

1

Ik gebruik al jaren Fireworks als belangrijkste programma voor het ontwerpen van web layouts. Slechts zelden heb ik Photoshop “nodig” voor één of andere filter. Ik ben alleen een beetje bang wat Adobe in de toekomst gaat doen met Fireworks.

2

Adobe deelde hun producten op in 3 Suites (web, design en production). Binnen de web suite zit Fireworks (afgestemd op Dreamweaver en Flash).

Fireworks zal (denk ik) worden naar voor geschoven als “mock-up programma”, en zal dus de Photoshop/Imageready combinatie vervangen. Adobe zegt:

“the ideal tool for creating and optimizing images for the web and rapidly prototyping websites.”

Misschien interessant: Photoshop + Fireworks: Where to from here?, en Adobe.com

Geef je mening… don't be shy

  • http://

Feed the primates

Wij hebben grote honger naar nieuwe projecten. Ook voor uw project leggen wij de lat heel hoog. Samenwerken? Stuur een berichtje. Of bel 09 395 02 51.

Een idee voor een nieuw project? We zijn benieuwd