Gelezen: Webdesign met webstandaarden (2de editie)

Had ik dit maar eerder gelezen!

Het goede nieuws: ik heb hem eindelijk gelezen, het slechte: ik ben 3 jaar te laat!

Tot halfweg 2005 bouwde ik websites met geneste tabellen, spacer gifs, br’s en andere betekenisloze mark-up in het algemeen. Net als zovelen heb ik de webstandaarden stapje voor stapje verkend, met alle frustraties vandien. Had ik toen maar dit boek gekocht, dan stond ik nu zoveel verder.

Alle tijd die ik heb geinvesteerd in het opzoeken en lezen van her en der verspreide artikels en tutorials is niet verloren, verre van, maar Zeldman’s boek zou wel de ideale leidraad zijn geweest voor mijn verkenningstocht.

Het boek en zijn auteur

Jeffrey Zeldman is een absolute referentie op het gebied van webstandaarden. Als mede-oprichter van het WASP en A List Apart en met zijn persoonlijke blog zeldman.com is hij mee verantwoordelijk voor de vooruitgang van webstandaarden. Het feit dat we nu onze websites kunnen opbouwen op een praktische en logische manier (met gestructureerde markup, afzonderlijke CSS bestanden en unobtrusive javascript) hebben we onder ander te danken aan Zeldman.

Zeldman schrijft op een humoristische, verhalende manier en slaagt erin technische materie heel boeiend te maken. Of hij het nu heeft over doctypes, typografie met CSS of het CSS box model, hij schetst altijd het volledige verhaal: wat is de voorgeschiedenis, welke spelers beïnvloedden het onderwerp , wat was hun motivatie en wat waren de gevolgen van de gemaakte keuzes.

Ik heb al enkele boeken gelezen over CSS (lees zeker: More Eric Meyer on CSS, Bulletproof Web Design, CSS Mastery, ...) maar bij geen enkele auteur zag ik het totaalbeeld zo goed als bij Zeldman.

Engelse of Nederlandse versie?

Ik kocht de nederlandse versie toevaliig in de Fnac. De vertaling is niet zo denderend: veel spellingsfouten, zinnen worden verkeerd opgebouwd en Zeldman’s grappige schrijfstijl gaat voor een stuk verloren. Mijn advies: koop de engelse versie!

Wie moet dit lezen?

Iedereen die serieus bezig is met webdesign (of met het web in het algemeen) moet(!) dit boek lezen.

Reacties

1

woops :) comments waren niet toegelaten, nu wel dus.

Extra leesmateriaal: 456bereastreet bespreking van DWW

Geef je mening… don't be shy

  • http://

Feed the primates

Wij hebben grote honger naar nieuwe projecten. Ook voor uw project leggen wij de lat heel hoog. Samenwerken? Stuur een berichtje. Of bel 09 395 02 51.

Een idee voor een nieuw project? We zijn benieuwd