Wat is PHP?

Wat is PHP?

PHP , wat staat voor “Hypertext Preprocessor” is een veel gebruikte open source scripting taal die vooral geschikt is voor het ontwikkelen van dynamische websites. Dit gebeurt door communicatie met een achterliggende database.

Zie PHP als een robot die boodschapper speelt tussen de bezoeker en de database. Wanneer een bezoeker op een PHP pagina landt, schiet onze “robot” wakker. Hij gaat na welke informatie de bezoeker wil bekijken, en haalt ze op bij de database. Meestal stelt hij de database vragen als “geef mij de laatste 5 verschenen nieuwsberichten”, “geef mij alle producten van merk x die in promotie staan”, “toon mij alle voorstellingen die beginnen tussen 20u en 20u30”, etc.. De database antwoord dan met ruwe data, meestal opgebouwd als een reeks of een object.

Jammer genoeg neemt deze data niet vanzelf de gedaante van een website aan. Dus moet onze robot nu deze data gaan “inkapselen” in een (X)HTML pagina. Deze pagina is eigenlijk de structuur van de pagina. Onze mechanische vriend vult nu de gaten in die wij voor hem achter lieten. Uiteindelijke overhandigt hij de ingevulde pagina’s aan de bezoeker.

Omgekeerd kan het ook; PHP kan ook dienen om informatie naar een website te sturen. Bijvoorbeeld wanneer je een reactie achter laat op een forum, of een online enquête invult. Je vertelt dan de robot om in de database te stoppen wat jij hem geeft.

Door deze scheiding van data (teksten, productinformatie, ...) en structuur (XHTML) is het onderhouden van een website veel makkelijker. Tegenwoordig zijn de meeste websites zelfs uitgerust met een “CMS” of Content Management System. Zo kan de eigenaar van de site zelf een aankondiging doen, veranderingen aanbrengen in zijn productgamma, een fotogallerij bijmaken, etc.. PHP is niet de enige, maar wel één van de meest vertegenwoordigde talen die voor dit soort applicaties gebruikt wordt.

Meer weten over PHP ?

Feed the primates

Wij hebben grote honger naar nieuwe projecten. Ook voor uw project leggen wij de lat heel hoog. Samenwerken? Stuur een berichtje. Of bel 09 395 02 51.

Een idee voor een nieuw project? We zijn benieuwd